Steinerhögskolans Biodynamiska Forskningsinstitut (SBFI)

Det mångåriga arbetet med forskning och långliggande fältförsök omkring biodynamisk odling är numera en del av Rudolf Steinerhögskolan.

En tillfällig länk till det arbete som gjorts finns här

Hem (sbfi.se)

AKTUELLT

Ny rapport: Framtidssäkrat jordbuk.

Stoppa global uppvärmning genom livsmedelssystemet
Vår mat står för ca 1/3 av klimatutsläppen och utgör människans största klimat-
belastning. En större del sker i andra länder, ”varannan tugga är importerad”. Lant-
brukets klimatbelastning skulle kunna minska med 90% och ge svensk självförsörjning. En nyligen accepterad artikel från projektet beskriver resultaten på detta sätt:

Behovet av minskad klimatpåverkan inom jordbruket och det ökade intresset för självförsörjning av livsmedel i Sverige är den huvudsakliga bakgrunden till studien. Studien undersökte om en omställning av det svenska jordbruket enligt principerna för Ekologiskt Kretsloppsjordbruk (ERA) kunde vara ett realistiskt alternativ för att uppnå bägge dessa problem, samt vad priset för den maten skulle bli. Fallstudier av 30 ERA-gårdar genomfördes. Gårdarna uppvisar betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med riksgenomsnittet, genom 75 % lägre råvaruinköp och 2 gånger större kolinlagring i marken på grund av mer vallodling. En alternativ kost med mindre kött och mer spannmål, grönsaker och mejeriprodukter definierades. Två olika metoder användes för att matcha produktion och konsumtion. Resultaten presenteras i scenarier där olika kombinationer av gårdarnas basproduktion skalas upp för en svensk befolkning på 10,5 miljoner invånare. Resultaten presenteras i kg producerad mark, hektar åkermark, CO2-ekvivalenter, kg kväveöverskott och produktionskostnader per capita. Det visas att en minskning av klimatpåverkan med 80-95 % är möjlig, och att det ligger inom räckhåll för Sverige att vara självförsörjande på baslivsmedel baserat på den tillgängliga arealen åkermark genom att anta ekologiska återvinningsprinciper för jordbruk på ett liknande sätt som de studerade gårdarna. Kosten has.to dock förändras i en laktovegetarisk riktning. Produktionskostnaderna skulle vara något högre för de flesta produkter, men konsumenternas matkostnader kan bli lägre om de också ändrar kost. Möjliga politiska styrmedel föreslås för att realisera dessa scenarier.


Resultaten från de första två åren publicerades år 2022 i tidskriften Sustainability.

Ladda ner rapporten här

Titta på en Youtube-video från konferensen om Framtidssäkrat jordbruk som hölls i Ytterjärna kulturhus 5/10

Titta här

Metoder inom antroposofiskt orienterad forskning

Den antroposofiskt orienterade forskningen har tillgång till flera olika vägar till kunskap:

Läs mera här för en första presentation